Home / Veelgestelde vragen


Kinderen / Ouders Schooldirecteuren en leerkrachten Partners / Gemeenten

Veelgestelde vragen - door kinderen / ouders


 • Wat is De BeestenBende?

  De BeestenBende is een speciale club voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar die helpen bij het schoonhouden van hun eigen buurt. Inmiddels zijn al meer dan 10.000 kinderen lid (geweest) van deze club. 

 • Waarom heet het dan BeestenBende?

  Zoals de dierenverzorgers in het Dolfinarium verantwoordelijk zijn voor het park en de dieren, zo voelen de leden van De BeestenBende zich verantwoordelijk voor hun buurt. Zij zorgen er samen met hun team voor dat het in hun buurt geen ‘beestenbende’ wordt.

 • Waarom is dit initiatief genomen?

  Zwerfafval staat stevig in de top 3 van grootste ergernissen onder de Nederlandse bevolking. Daar komt bij dat het opruimen van zwerfafval jaarlijks ongeveer 250 miljoen euro kost.

  De BeestenBende is opgericht om kinderen te betrekken bij het aanpakken van zwerfafval en het onderwerp ‘zwerfafval’ leuk te maken. Als we kinderen al op jonge leeftijd betrekken bij de zwerfafvalproblematiek, zal de kans dat ze op latere leeftijd zelf afval op de grond gooien enorm afnemen.  

 • Hoe maken kinderen kennis met De BeestenBende?

  Om kinderen kennis te laten maken, gaat er regelmatig iemand bij scholen langs om iets te vertellen over De BeestenBende en kort het filmpje (dat ook op deze website staat) te laten zien. Vervolgens krijgen de kinderen een folder met alle informatie over De BeestenBende en een inschrijfformulier.

 • Hoe kunnen de kinderen zich opgeven?

  Kinderen kunnen zich op twee manieren inschrijven bij De BeestenBende. De eerste manier is door het aanmeldformulier (dat wordt uitgedeeld wanneer iemand van De BeestenBende bij kinderen op school langskomt) in te vullen en op te sturen. En de tweede manier is door op de website www.mijnbeestenbende.nl op de button ‘Lid worden’ te klikken.

 • Zijn de kinderen ook herkenbaar als lid van de BeestenBende?

  Elk BeestenBende-lid krijgt een speciale outfit bestaande uit een stoere pet en een hesje dat door de felle kleur goed opvalt en dus erg veilig is. Natuurlijk krijgen de kinderen ook nog een handige knijper waarmee ze het zwerfafval op kunnen rapen.  

 • Wat gebeurt er allemaal als je lid bent van de BeestenBende?

  Zodra de teams zijn samengesteld en aangemeld, krijgen ze de materialen (outfits en knijpers) geleverd. Samen met de volwassen begeleider (meestal een ouder) trekken ze er minimaal één keer per maand op uit om hun eigen buurt schoon te houden. Als dank voor al hun inzet maken BeestenBende-leden regelmatig speciale BeestenBende-evenementen mee.  

 • Hoe vaak gaan BeestenBende-leden op pad?

  Als de teams eenmaal zijn samengesteld, krijgen alle kinderen hun speciale outfits, maar natuurlijk ook knijpers en afvalzakken. De bedoeling is dat ze er minimaal één keer per maand op uit trekken, samen met hun groepje, onder begeleiding van een of meer ouders. 

 • Wat is de beloning?

  Verdeeld over het schooljaar zijn er exclusieve evenementen op lokaal of nationaal niveau die speciaal voor BeestenBende-leden worden georganiseerd. Zoals een bezoek aan het Dolfinarium Harderwijk, een rondleiding op het politiebureau en de première van een gave film.

 • Waarom werkt De BeestenBende samen met het Dolfinarium?

  Net zoals de mensen in het Dolfinarium zorgen voor het welzijn van de zeezoogdieren, zorgen BeestenBenders voor het welzijn van hun eigen buurt en de dieren die daar in leven. Het Dolfinarium en De BeestenBende vinden elkaar op het vlak van het milieu en de drang om daar samen zorg voor te dragen. Het Dolfinarium roept mensen op om de natuur te beschermen en geen afval zomaar op de grond te gooien. Een van de grootste bedreigingen voor zeedieren is namelijk afval dat via rivieren in zee terecht komt. Dat BeestenBende-leden op zoek gaan naar zwerfafval en het opruimen, daar is het Dolfinarium natuurlijk hartstikke blij mee! 

 • Waar zijn leden van De BeestenBende te vinden?

  De BeestenBende bestaat inmiddels 15 jaar en is al in 18 Nederlandse gemeenten actief: Boekel, Boxmeer, Grave, Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis, Cuijk, Doetinchem, Geldrop-Mierlo, Heemskerk, Hengelo, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam-Voorburg, Maastricht, Velsen, Wijchen, Winterswijk en Zwijndrecht.