Home / Nieuwsberichten / Voor alle gemeenten


12 April 2020

Dag van de ruimtevaart

Dag van de ruimtevaart

Er wordt gezegd dat op dit moment ongeveer vijfduizend satellieten om de aarde draaien. De meeste op enkele honderden tot enkele duizenden kilometers hoogte. Minder dan de helft van deze satellieten zijn op, de rest doet het nog.


Als een satelliet in de dampkring terecht komt, wordt deze vernietigd. Daarom wordt de dampkring ook wel een grote stofzuiger genoemd.

De volgende missie naar de maan is in 2024. Ze willen de zuidelijke pool van de maan onderzoeken, daar is eerder namelijk ijs gevonden. Het doel is om te kijken of het bevroren water kan worden gebruikt om te kunnen overleven op de maan. Dit water kan dan als drinkwater dienen of er kan eten mee worden verbouwd. Deze missies zijn belangrijk voor de toekomstige reizen naar Mars.

Als je van plan bent om later een astronaut te worden, moet je een masterdiploma hebben in een bètastudie. Voorbeelden van bètastudies zijn: natuurkunde, technische informatica of wiskunde. Een afgeronde opleiding als testpiloot volstaat ook. Je moet dan wel minimaal 10.000 vlieguren hebben gemaakt.

Wat wij een grappig feitje vinden, is hoe een astronaut aan zijn neus kan krabben wanneer hij jeuk heeft. Omdat astronauten een helm dragen is dit erg lastig. Maar hier hebben ze vroeger iets op bedacht: er zat een klein stukje ducktape in de helm waar de astronauten hun neus tegenaan konden duwen. Tegenwoordig is de ducktape vervangen door een soort schuimblokje.