Wist u dat De BeestenBende door het SBS-programma ‘Het beste idee van Nederland’ is gekozen als een van de beste zwerfafvaloplossingen van Nederland? En dat wetenschappelijk onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen laat zien dat kinderen door deelname aan De BeestenBende aantoonbaar een positievere houding ten opzichte van opruimen aannemen en zich meer bewust zijn van de zwerfafvalproblematiek? Dat is natuurlijk goed nieuws. Maar wat maakt het initiatief tot zo’n succes? Wat is het geheim van De BeestenBende?
Bij De BeestenBende krijgen de kinderen een speciale rol waarmee zij zich kunnen identificeren, één van de favoriete beroepen van kinderen: dierenverzorger. Net zoals een dierenverzorger zorgt dat het geen beestenbende wordt in de dierentuin, zorgen de kinderen dat het geen beestenbende wordt in hun eigen buurt. Oftewel, de kinderen leren door hun rol met een andere bril naar de wereld te kijken; een wereld waarin de dieren, maar ook zijzelf, kunnen leven in een schone en prettige omgeving. Dat principe staat bekend als ‘altercasting’, waarbij mensen die een bepaalde rol vervullen, zich vervolgens ook naar die rol gaan gedragen.
Een leuk voorbeeld waaruit blijkt hoe altercasting werkt, is het experiment van Miller, Brickman en Bolen (1975). In dit onderzoek vertelden ze schoolkinderen gedurende een periode dat zij zeer netjes waren en ook zeer goed in wiskunde. Toen er op een later tijdstip gekeken werd naar het gedrag van de kinderen, bleek dat de kinderen daadwerkelijk minder vaak hun rotzooi op de grond gooiden en ook beter scoorden bij wiskunde. De rol die kinderen krijgen, kan dus effect hebben op hun gedrag.
In de gemiddeld twee jaar dat de kinderen lid zijn, gaan zij zichzelf zien als milieu- en omgevingsbewust. Hierdoor is hun zelfbeeld en hun mening over hoe we met het milieu om moeten gaan positief veranderd dan wel versterkt. En omdat mensen graag consistent zijn en trouw blijven aan hun zelfbeeld, zullen ze ook op latere leeftijd niet snel iets doen wat in strijd is met hun eerdere gedrag. Vandaar ook: ‘jong geleerd is oud gedaan’.
Kinderen die lid zijn geweest van De BeestenBende zullen in de toekomst niet zo snel zwerfafval op de grond gooien. Doordat de kinderen zich al op jonge leeftijd bewust worden van de gevolgen van zwerfafval, leren zij al vroeg hoe het wél moet en zijn zij zich er al vóór de puberteit van bewust dat je rommel gewoon in afvalbak gooit.
Wij van De BeestenBende vinden dat een fijne plek om te wonen niet alleen gaat over een dak boven het hoofd, maar ook over schone en prettige straten, waar kinderen op straat spelen en waar mensen mét in plaats van naast elkaar leven. Daarom zijn we erg trots op de duizenden kinderen en begeleiders die zich elke maand inzetten voor een beter milieu en hiermee òòk bijdragen aan een prettigere buurt om in te wonen!
De opvallende outfits van de BeestenBende-leden zorgen er bovendien voor dat zij extra goed zichtbaar zijn bij hun buurtbewoners, waardoor hun goede gedrag extra opvalt tijdens de opruimrondes. Hiermee laten zij aan hun omgeving zien dat het normaal is om zwerfafval netjes op te ruimen. Met als gevolg dat het voor de rest van de buurt ook normaler wordt om hun omgeving schoon te houden! Goed voorbeeld doet goed volgen!